Какво е пелетна камина?

Пелетните камини добиват изключителна популярност в последните години и има защо. Този метод на отопление е подходящ както за апартаменти, така и за къщи. В някои случаи може да се използва за отопление и на индустриални зони, но за такива големи помещения (над 150 м2) експертите препоръчват използването на пелетни котли.

В тази статия сме събрали най-важната информация – какво трябва да знаем за пелетните камини, преди да направим тази инвестиция?

burnit-kamini

Какво представлява пелетната камина?

Пелетната камина е отоплителна система, подходяща за ползване в домашни условия. След като бъде инсталирана веднъж, поддръжката и почистването й после са лесни и не са свързани с големи средства.

Едно от основните предимства на пелетните камини е процесът на работа. При този вид отоплителни системи е почти изцяло автоматизиран, което Ви спестява време и усилия.

Единствената задача, която имате Вие, е да пълните бункера веднъж на ден-два с пелетиоттам нататък камината сама ще поддържа настроената от Вас температура, ще регулира сама необходимото й количество пелети, ще включва и самоизключва (самостоятелен цикъл на запалване и изключване) в зависимост от температурата и ще Ви осигури комфорт и топлина.

Има два вида пелетни камини – такива, които работят на въздух за директно отопление на конкретното помещение, в което ще се инсталират (максимум до 6-8 кВт и по-малки), и такива с водна риза, които могат да се свържат в мрежата за централно отопление или канализирани въздуховоди (минимум от 3,9 кВт нагоре), за да отоплява едновременно няколко помещения.

burnit-kamini
камини бурнит

Пелетните камини с водна риза са по-икономични от котела, например, но от друга страна котелът може да гори пелети с по-ниско качество и изисква по-малка поддръжка. Освен това с тези камини можете да свържете и бойлерите си, с което ще спестите от сметките за електроенергия.

Ако жилището Ви е с повече от 2 стаи, помислете за закупуване на пелетна камина с водна риза, която да свържете с радиатори във всички стаи. Идеята на инвестицията в такава отоплителна система е тя да бъде основният начин за отопление.

Ако обмисляте пелетната камина да бъде “за красота” в дома Ви и да я използвате от време на време, то в такъв случай тази инвестиция не е оправдана и по-добре да преосмислите плана си.

На пазара има както пелетни камини за вграждане, така и стоящи пелетни камини. Пелетните камини за вграждане се инсталират в специално обособени ниши, докато стоящите на практика могат да се сложат навсякъде.

Голяма част от вградените пелетни камини са приспособено за работа и с други горива като дърва, например. Благодарение на развитието на индустрията дизайните на пелетните камини стават все по-устойчиви и изящни.

По правило по-красиви и елегантни са стоящите пелетни камини, които имат най-различни цветове и дизайни, така че да се впишат лесно във всеки интериор и да не Ви пречат в стаята. От друга страна обикновено стоящите пелетни камини имат по-малка горивна камера.

peletni-kamini-burnit

Пелетните камини са направени така, че да можете да ги включите в обикновен контакт. Повечето производители използват топлообменници от чугун или стомана, така че самото тяло на камината да не бъде горещо, а приятно на пипане, което предотвратява опасността от изгаряния.

Някои хора предпочитат вместо да с купуват нова пелетна камина или котел на пелети, за си инсталират само горелка за пелети в стария котел на нефт/дърва. Това е евтина алтернатива на пелетните камини, но е в пъти по-неефикасна и определено няма да усетите ефекта от икономиите, които дават пелетните камини.

Как работи камина на пелети?

Всяка пелетна камина се състои от няколко основни части:

Топлообменник – който предава топлината в помещението.
Бункер – мястото, на което се изсипват пелетите; обикновено събира между 15 – 30 килограма пелети в зависимост от модела.
Горивна камера – мястото, на което се изгарят пелетите.
Подаващ шнек – дълга метална спирала, затворена в тръба; той подава пелети към горивната камера.
Вентиралор – подава необходимото количество въздух за оптимално горене като в същото време издухва газовете навън през комина.

Като гориво тези камини изгарят пелети, което ги прави устойчиво решение срещу замърсяването на околната среда. Пелетите могат да се произвеждат от дървесни отпадъци, както и от слама, торф, маслинени костилки, черупки от кокосови орехи или други органични остатъци.

Благодарение на автоматизацията, пелетите сами се изсипват в горивната камера. Генерираната топлина от камерата загрява водата в камината, която от своя страна пък минава през отоплителния кръг (радиатори, бойлери) и осигурява топлина.

Някои модели имат опция за инсталиране на дистанционно управление и управление чрез смартфон от разстояние. Всички пелетни камини са оборудвани с топлинни сензори, които, в случай на проблем, Ви дават възможност да изключите системата.

Голям плюс на камините на пелети е, че не е необходимо да има съществуващ комин. Тези системи позволяват вентилация хоризонтално през външната стена или под линията на покрива. Ако пък имате съществуващ комин, експертите съветват да инсталиране отделен димоотвод.

По принцип можете да приспособите стария комин за работа с пелетната камина, но пак няма гаранция, че няма да имате проблеми. Най-добре се застраховайте и инсталирайте металната тръба, служеща за димоотвод директно в комина или до него – според ситуацията.

kamina burnit

Поддръжка и почистване на пелетна камина

По принцип качествените пелети създават като страничен продукт само един слой летлива пепел, за разлика от отоплителните системи на дърва и нефт, които създават креозот (запалимо вещество, което е най-честата причина за пожари).

В зависимост от категорията на пелетите количеството пепел е различно. По-качествените пелети имат по-малко от 1% производство на пепел, за сравенение: нискокачествените стигат и надминават 4%.

Електрониката на пелетната камина може да бъде комрпометирата от лошо гориво, затова обърнете внимание на качеството на пелетите, които ще купите. Както при всяка друга отоплителна система, използваща комин, и при тази на пелети трябва да почиствате комина, но значително по-рядко.

Задължително си купете прахосмукачка за пепел! Така ще можете качествено, бързо и лесно да почиствате пепелта от камината. Специалистите съветват да чистите пепелта всеки ден! Ако пропускате почистването, рискувате да създадете проблеми на камината.

Ежедневно трябва да зареждате бункера с пелети, като преди това трябва да го почиствате от прахта.

Добре е често (поне 3 пъти в месеца) да почиствате цялостно камината – горелка, за да се уверите, че въздушните отвори не са запушени, както и да почиствате горивната камера старателно – не допускайте натрупване на сажди и шлака; стъклото и пепелника. Някои пелетни камини имат системи за почистване на топлообменникаако Вашата няма, не пропускайте да го почиствате няколко пъти в годината!

За да сте сигурни, че Вашата отоплителна система работи нормално и няма отклонения, веднъж годишно се консултирайте със специалист, който да провери на място състоянието на Вашата пелетна камина.

Пелетните камини са инвестиция, която се отплаща с времето. В крайна сметка това е един екологичен начин за отопление, който е напълно безопасен за инсталиране във всяко домакинство. Като плюс производителите дават дългогодишни гаранции на камините на пелети, така че няма от какво да се притеснявате.

Не забравяйте, че винаги можете да се консултирате със специалистите на КЛИМАСВЕРОЗАПАД относно всички Ваши въпроси по отношение на продуктите, които предлагаме.

Можете да го направите на място във всеки наш магазин  на имейл info@climaseverozapad.bg или на телефон 0878869598.