Често задавани въпроси

Какво да гледаме при избор на климатик? Как да разберем кой е най-подходящ?

За избора на климатик най-правилно и лесно е да вземете тези три фактора:

  • Обема или квадратурата на помещението, което искате да климатизирате.
  • Какви са очакванията Ви от климатика? Инверторен или конвенционален ще изберете.
  • Какъв е бюджетът, с който разполагате?

Ние Ви предлагаме удобна платформа за избор на климатик, като сме свели тези три основни признака в удобен за разглеждане каталог. Когато търсите подходящия климатик, можете да използвате търсачката, за по-бърз подбор на подходящите за Вас системи.

За да улесни максимално клиентите си “Павли-16″ЕООД Ви предлага онлайн заявка за безплатен предварителен оглед, с подаването на която професионален консултант ще Ви посети и ще Ви помогне в избора на оптимален вариант за климатизация, вентилация или отопление.

Какво са инверторен и конвенционален климатик? С какво е по-добър инверторния?

За да обобщим всичко, което ги различава, ще Ви отговорим така:

  • Конвенционалните климатици са обикновени. При тях компресорите работят на постоянни обороти, като това сериозно вдига разхода на електричество.
  • Инверторните климатици са по-скъпи, но са по-икономични и ефективни от конвенционалните, особено в режим на отопление.
  • Инверторните климатици са по-добрият избор в случай, че искате да направите най-добрата инвестиция за Вашия домашен комфорт.

Ние се стараем да отговорим на Вашите потребителски нужди, като предлагаме богата гама от климатична техника на склад и монтаж от оторизирани монтажно-сервизни центрове. “Павли-16” ЕООД работи със собствени екипи и предлага пълен набор от Услуги за климатичната техника.

Какво е стандартен монтаж? Трябва ли да бъде извършен от фирмата?

Климатиците са професионална техника и се нуждаят от компетентни специалисти за монтаж. Ние не задължаваме клиентите си той да бъде извършен от фирмата, но при покупката на климатик Ви препоръчваме други оторизирани от вносителите монтажни центрове, с които да се свържете.

Стандартният монтаж представлява закрепване на външното тяло на климатика на достъпни места (на балкон, под прозорец или балконна стена) и не са необходими услугите на алпинист, вишка или високи скелета. В цената му са включени не повече от 3 м тръбно трасе за свързване на вътрешното и външното тяло и няма включени вкопаване или повече от 2 м ПВЦ канали за скриване на кабелите и тръбите.

До каква външна температура работят климатиците през зимата?

Това е важен въпрос, който трябва да си зададем при избора на климатик. При различните модели производителите на климатици предлагат различни температурни диапазони, в които техния продукт може да работи ефективно. Най-често те са:

  • При продукт от нисък енергиен клас: до – 2ºС ~ – 4ºС
  • При продукт от среден енергиен клас: до – 5ºС ~ – 8ºC
  • При продукт от висок енергиен клас: до – 10ºС ~ – 12ºС
  • Инверторен климатик от висок и среден енергиен клас: до – 15ºС ~ – 20ºС

Както става ясно, инверторните модели са най-ефективното решение в случай, че искате да разчитате на климатика Ви и в най-студените зимни дни. Ние обаче Ви предлагаме и алтернатива срещу честото замръзване на климатиците от нисък и среден клас, като при монтаж можем да инсталираме допълнително и нагревател във външното тяло (нискотемпературен кит), който помага да се предотврати този проблем.

Колко често е нужно да се прави профилактика? Тя задължителна ли е?

Отговорът на този въпрос е положителен, ако искате климатикът Ви да работи без повреди и ефективно за по-дълго време. Препоръчителната честота на извършване на профилактика е веднъж годишно като е хубаво филтрите, които се намират във вътрешното тяло да се почистват по-често (поне веднъж месечно). За климатици в гаранция производителите изискват ежегодна профилактика, извършена от оторизиран сервиз.

Какви са ползите от профилактиката?
Намаляване консумацията на ток.
Увеличаване на отоплителната мощност.
По-безшумна работа.
Премахване на неприятни миризми.
Удължаване на живота на климатика.
Почистване с професионални препарати против бактерии и микроорганизми.
Валидност на гаранцията за още година от оставащия и период.
Редовната профилактика на Вашия климатик удължава неговия живот и е необходима превантивна мярка срещу възникване на нежелани повреди. Тук можете да попълните онлайн формуляр, чрез който подавате заявка за стандартна или съответно за пълна профилактика, която ще бъде извършена от оторизиран екип на “Павли-16” ЕООД.

Климатикът не работи! Сега какво да правя?

Най-добре е в такава ситуация да повикате специалист от оторизиран сервиз, който да установи причината и да отстрани проблема. Ние Ви предлагаме удобна и лесна за попълване онлайн заявка, с подаването, на която сервизният екип на фирмата ще Ви посети в най-кратък срок.

Често обаче има причини, които не налагат намесата ни. Затова проверете дали:

  • Климатикът е включен в електрическата мрежа.
  • Предпазителят на ел. мрежата е паднал.
  • Работи дистанционното управление.
  • Нещо не пречи на приемника на климатика, който приема сигнала от дистанционното.
  • Сте задали коректно режим и температура.
  • Може да сте задали по-ниска (по-висока) температура от желаната и климатикът да е изключил. Пробвайте да зададете максимална температура. Съответно охлаждане 18ºС и отопление 30ºС.
  • Има ли отворена врата или прозорец?
    Може това да е причина климатикът да не успява да затопли или охлади помещението.
  • Сте почакали достатъчно, за да може климатикът да заработи.
    При включване се изисква определено време, докато той заработи нормално. При конвенционалните модели от 3 до 7 минути до оптимална работа. При някой инверторни модели може да отнеме и до 20 минути докато достигне оптимална работа.

Ако индикаторите на климатика мигат необичайно, това означава, че климатикът индикира грешка и трябва да се отстрани проблема, за да започне да работи системата отново. Това е защита, която не позволява без отстраняване на проблема да заработят останалите компоненти, за да ги предпази от повреди. Нуждаете се от сервиз за климатика!

Защо тече вода от климатика?

В зависимост от режима на работа на климатика (отопление или охлаждане) – единият топлообменник е по-студен и той кондензира водата от околния въздух. По време на работа на климатика в режим охлаждане, по вътрешния топлообменник се образува конденз, той се събира в кондензна ваничка под вътрешното тяло, а от там се отвежда посредством дренажен маркуч навън. За да се избегне изтичането на тази вода на нежелано място, ние ви предлагаме кондензна тава с помоща, на която водата се извежда по тръби на точно определено за това място.

Мога ли да отоплявам/охлаждам две помещения с един климатик?

С помощта на един климатик, състоящ се от едно външно тяло и едно вътрешно, не трябва да се охлаждат или отопляват две помещения, освен ако той не е мулти-сплит система (едно външно тяло с две, три или четири вътрешни тела). Този проблем може да има частично решение, ако двете стаи имат обща врата. В едната от тях може да се постави климатична система, монтирана срещу вратата. Мощността й трябва да бъде съобразена с общия обем на двете помещения. Въздушната струя по естествен начин ще преминава от едната в другата стая. Недостатъкът на това решение ще е получената разлика в температурите на двете стаи.

Какво е COP/EER и SCOP/SEER?

Коефициентът на преобразуване при отопление COP (Coefficient of Performance) и коефициентът на преобразуване при охлаждане EER (Energy Efficiency Ratio) се дефинират като съотношение между отдаваната топлинна мощност на климатика и консумираната от него електрическа мощност. Най-често коефициентът COP се дефинира като описаното отношение при работа на климатика в режим на отопление, а коефициентът EER – в режим на охлаждане.

Например при работа на климатика в режим на отопление коефициентът COP е равен на съотношението между топлината, която климатикът вкарва в стаята, отново за единица консумирана електроенергия. Климатик с COP 3 ще произведе 3 кВтч топлина за 1 кВтч консумирана електрическа енергия. Следователно, колкото по-висок е коефициентът на преобразуване, толкова по-ниска ще е енергоемкостта и по-висока ефективността.

На практика обаче големината на коефициентите на преобразуване не е постоянна. Тя е функционално зависима от разликата между външната и вътрешната температура. Следователно, записаните в паспортите стойности биха могли и да са реални, но само при най-благоприятното за работата на климатика съотношение между температурите навън и в климатизираното помещение. Обективна представа за ефективността на работа на един климатик би могла да се получи от т. нар. средногодишен коефициент на преобразуване. Ето защо от януари 2013 бяха въведени нови термини SCOP и SEER при климатините системи, касаещи сезонната им ефективност, разделени по региони.

Какво е BTU?

BTU е основен начин за различаване мощността на климатиците. BTU представлява климатичната мощност, измерена в Британски Топлинни Единици. Това е извънсистемна мярка за количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.450 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзии).

1 BTU = 1,055 джаула.

Отношението W към BTU е приблизително 1 към 3.41

Общоприетите наименования за мощността на климатиците – “9-ка”, “12-ка”, “24-ка” и други, означават именно “9 000 BTU” , “12 000 BTU”, “24 000 BTU”. Ние Ви предоставяме удобен начин за избор на климатик, като за всеки модел в сайта е посочена наличност от мощности.

Как да изчисля сам каква е мощността на климатика, който е необходим за моето помещение?

Вземете размерите на помещението. Широчина и дължина.

Например имате помещение 4 метра на 6.50 метра или 4 х 6.50 = 26 кв.м

Сега пресметнете обема като умножите 26 кв.м по 2.60 м (стандартна височина) и получаваме 67.60 куб.м , които за по-лесно ще смятаме като 68 кубични метра.

Сега пресмятаме, че ни е необходима мощност от 68 х 60W (вата) изходяща мощност на климатика за отопление или 4080 W. Към тях е желателно да добавим и малък резерв от 400W. Нека съберем 4080W + 400W = 4480W или 4.48 kW мощност трябва да има климатика ни в режим на отопление.

Климатик, който може да Ви отоплява успешно ефективно и евтино в този обем е 12 000 BTU или иначе казано 12-ка. (например този).

По същия начин можем да сметнем необходимата мощност за охлаждане. Пресмятаме 68 х 50W мощност на климатика в режим на охлаждане и получаваме 3400W. Този път събираме 3400W+400W= 3800W или 3.80 kW мощност трябва да има климатика, за да се охлаждаме ефективно.