След студеното лято и слънчевата есен идва колебанието кога и на каква настроика да включим климатика. На каква температура да е? Кога да мине от топло на студено? Какво трябва да се направи преди това? Профилактиката кога точно се правеше? Ей такива неща.

Ние получаваме тези въпроси ежедневно, за това решихме да споделим няколко от съветите на нашите специалисти за това как да направим прехода между сезоните по-плавен.

klizapadmatik-klima-climaseverozapad

Много хора не харесват климатиците, заради това, че през лятото има опасност да настинеш, което е безспорен факт, който за съжаление е породен от грешните настройки в режим на охлаждане. Но преди да преминем към това, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за режима на:

 

Отопление:

  • Когато климатикът е в режим на отопление първото и основно правило е да не го изключвате. Инверторната технология работи на принципа на разпределение на мощността, само тогава, когато е нужна. Ако го изключите това, което ще се получи е, че ще е необходима много повече енергия, за да може да компенсира получилата се температурна разлика. За това е по-добре да го оставите включен, така той ще поддържа зададената температура на ниски обороти и ще изразходва по-малко електроенергия. Ако не искате климатика да работи, но зимата все още не е свършила и може отново да стане студено, Ви препоръчваме да намалите температурата под тази в стаята без да изключвате климатика. Така ако Ви стане студено просто вдигнете градусите и компресорът ще се включи, преди това климатикът ще работи поддържащо и ще консумира енергия по-малка от една крушка. Този начин на употреба може да Ви спести над 30% електричество.
  • Правилната настройка за зимния период е между 23 и 25 градуса, като когато не сте в помещението е приета норма от 5 градуса надолу за поддържане на тепературата. Така когато се приберете температурната разлика няма да е голяма и ще изразходвате най-малко електроенергия. Което прави отоплението с климатик едно от най-евтините. Не включвайте климатика на 30 градуса, така той ще работи непрекъснато и ще консумира много енергия, а това ще се отрази в сметките ви за ток.
  • Климатичните технологии напраднаха много през последните години и може да сте спокойни, че климатикът Ви няма да духа на пълна мощност, когато сте го оставили на 18 градуса.
  • Настройката на вентилатора трябва да е автоматична! Като нощем винаги го оставяйте включен на „нощен режим“.
  • Друга препоръчителна настройка е свързана с това да направите така, че въздушната струя да върви надолу, така при движението на въздуха равномерно ще се затопля цялата стая.
  • През зимата има външен конденз, водата се събира и изтича по тръба от външното тяло на климатика.
  • Най-доброто решение за справяне с външния конденз е поставянето на ваничка, така водата ще се събира в нея и ще се отвежда във водосточната тръба. Задължително трябва да премахнете кондензната тръба от дъното на климатика през зимата, за да може водата да изтича от него. В противен случай дъното може да замръзне и да се стигне до повреда на климатика.

Какво да направите между отоплителния сезон и сезона за охлаждане:

  • Времето между отоплението и охлаждането е идеалният момент, в който да направите профилактика на климатика.
  • Другото, което може да направите е да почистите филтрите на климатика, препоръчително е това да се прави 1-2 пъти всеки месец, но много хора забравят. Важно е да ги поддържате чисти, защото от това зависи колко чист ще бъде въздуха, който дишате, а и влияе на сметките за ток.

klimatici-klimatik-invertoren-klima-nastroiki klimatik-climaseverozapad

 

 

Охлаждане:

  • Има една доста грешна тенденция, при която хората поддържат много ниска температура в стаята през лятото, за да им е по-студено. Това може да е опасно за здравето и да доведе до настинка или мускулни схващания. Препоръчителните температури за лятото в режим на охлаждане са между 25 и 26 градуса. Не трябва да има резки температурни разлики между външната и вътрешната температура, това може да е особено опасно за хората със сърдечни заболявания.
  • Не си мислете, че 24 градуса в режим на отопление са равни на 24 градуса в режим на охлаждане. Това е много често срещана заблуда, която кара хората масово да настройват климатиците си през лятото на екстремни температури като 19-20 градуса.
  • При режимитe за охлаждане отново е добре да използвате “нощен режим” на работа през нощта.
  • Когато климатикът е в режим на охлаждане струята на въздуха трябва да е настроена в посока към тавана. Така цикълът на студения въздух ще следва естесвеното движение на въздуха- от топъл на тавана към студен на пода.
  • Вентилаторът трябва да е настроен на автоматичен режим.
  • Използвайте режима „не съм си вкъщи“, когато излизате от дома, за да пестите електричество.
  • През лятото има вътрешен конденз, водата се събира във вътрешното тяло и се извежда навън през кондензната тръба. Препоръчително е поставянето на ваничка, за да не се стича водата на улицата или върху климатика на съседа.

 

Съвети:

Понякога може да се появи неприятна миризна, когато климатикът е в режим на охлаждане и често се изключва. Лошата миризма се получава в повечето климатици през лятото, когато работят в режим на “студено”. Тази миризма е следствие от остатъчната влага във вътрешното тяло, когато климатикът се изключва след режим на охлаждане. Тази влага благоприятства за образуването на мухъл и плесени във вътрешното тяло и следствието е лоша миризма идваща от климатика при по следващо включване. Има модели климатици, които могат да отстранят причината за образуването на мухъл и плесени, чрез функцията за само почистване. А за тези, които не притежават тази функция е най-добре редовно да почистват филтрите и поне два пъти в годината през пролетта и през есента да им бъде правена профилактика, като най-добре тя да бъде извършвана от специалисти.

 

Климатикът духа студено при включване в режим на отопление?

– Това не е проблем и се случва, когато моделът няма тъй нареченият “топъл старт”, необходими са около 5-10 мин. компресорът да загрее и климатикът Ви да започне да духа топло.

Ако все още си нямате климатик за летните горещини и за студените зимни дни, вижте нашите промоционални предложения тук!