Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата? Leave a comment

Зимата не е никак лек сезон за климатиците и много хора доста се чудят какво се случва с климатика им, когато изведнъж започне да духа студено, да замръзва или да издава странни звуци. По този повод се опитахме да отговорим на най-често задаваните въпроси свързани с работата на климатика в режим на отопление.

Какво представлява „дефрост“ режимът?

  • Функцията за размразяване или по-позната като „дефрост“ не е проблем с климатика, а негов режим, който има за цел да размрази топлообменника на външното тяло. Целта на размразяването е да предпази климатика от получилия се скреж и лед през зимата. В своята същност това представлява автоматично превключване в режим на охлаждане, което води до затопляне на топлообменника и неговото размразяване.Повече по темата може да прочетете тук

Намаляване на мощността през зимата?

  • Ефективността на климатика е пряко зависима от външната температура. В зависимост от класа на машината при минусови температури може да се загуби до половината мощност. От клиентите това се забелязва като невъзможност на климатика да ги стопли, дори при зададени висока температура. За това ние препоръчваме, винаги когато избирате климатик за отопление да има аванс при мощността. Например, ако стаята Ви е 40 кв. избрали сте климатик, който се препоръчва за 40 кв. в режим на охлаждане и 37 кв. в режим на отопление, да вземете по-високата мощност, която ще е 47 кв. при охлаждане и 45 кв. при отопление – може да решите, че това е ненужно оскъпяване, но всъщност чрез този аванс, който давате на машината през зимата няма да имате проблем с отоплението и няма да останете на студено.

Какви звуци издава климатикът през зимата?

  • Зимата си е цяло изпитание за климатика и обикновено тогава си личи, ако с него има проблем. Ето защо съветваме клиентите си да се обърнат към нас за годишна профилактика още в началото на есента, а не да чакат проблемите да започнат. Ако имате нужда от профилактика може да се свържете с нас тук или на facebook страницата ни. Повишените нива на шум могат да се дължат както на проблеми с количеството на фреона, така и със замръзване на дъното или появата на лед във вътрешността на климатика.

Защо климатикът замръзва през зимата?

  • Замръзването е характерно за всяка хладилна система, като това води до неефективната му работа. Замръзването при климатиците се получава заради образувалия се конденз от работата на климатика в режим на отопление. По ламелите се образува скреж и по този начин се влошава топлообмена между външното тяло и околната среда, като коефициентът  на полезно действие на климатика рязко спада. Това се дължи на отделяната топлина и получаването на конденз в следствие на температурните разлики.

Как да се справим с проблема с течащата вода от външното тяло през зимата?

  • През лятото проблемът с водата е решен благодарение гофрираната тръба, но през зимата тя трябва да бъде премахната, защото пречи на оттичането на водата и може да доведе до замръзване на дъното на климатика, което от своя страна да доведе до повишаване на шума и вибрациите, както и до евентуални сериозни повреди на компресора. За да бъде решен този проблем ние препоръчваме поставяне на кондензна вана още при извършването на монтажа на климатика, защото след това ще Ви струва доста скъпо поставянето ѝ. Кондензната вана дори може да бъде с подгряване, което Ви гарантира, че няма да имате никакви грижи с него през зимата.

Трябва ли да изключваме климатика през зимата?

  • Много хора си мислят, че спирайки климатика през зимата ще спестят от сметките за ток. Това обаче не е така що се отнася до начина на работа на инверторните компресори. Те са така интелигентно създадени, че при достигане на зададената температура работят на ниски обороти, като консумират много малко ток, а домът Ви не изстива. Така не се поучават резки температурни разлики и необходимост от наваксване на температурата и работа на пълна мощност за продължително време, което води до увеличаване на сметката за ток. Тук може да прочетете няколко хитри начина как да спестите от сметката за ток през зимата, а тук може да прочетете полезни съвети за правилната настройка на климатика.

Кои са най-добрите настройки в режим на отопление?

  • Най-доброто решение за климатика през зимата е той да не се изключва, а да се намалява, когато не сте си у дома. Винаги е по-добре да го оставите на 18 градуса отколкото да го изключите. Консумацията на електричество е минимална, а домът Ви няма да изстине. Тук може да прочетете колко ориентировъчно би Ви струвало отоплението с климатик.

Как да подготвим климатика за зимата – практични съвети.

Идеалните зимни климатици може да намерите на https://climaseverozapad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *