mitsubishi keavy Industries-itsubishi Electric-climaseverozapad.bg

Каква е разликата между Mitsubishi Heavy Industries и Mitsubishi Electric? Leave a comment

razlika-mejdu-mitsubishi heavy industrie-mitsubishi electric

Когато избират климатична система, много потребители се насочват към името MITSUBISHI. Японското качество, репутацията и популярността на марката вършат своята работа. Но когато дойде време за закупуване на климатика, някои клиенти се объркват, тъй като на пазара има две марки. Научете повече за разликата между Mitsubishi Heavy Industries и Mitsubishi Electric.mitsubishi heavy Industries-mitsubishi electric-climaseverozapad

Поради сходството в имената и общото лого с трите диаманта, много хора смятат, че тези две марки принадлежат на един и същи производител.

За да направят своя избор, потребителите търсят информация в интернет и четат различни отзиви, в които се сравняват двете марки. Основният недостатък на подобни сравнения е ниската им обективност, тъй като повечето статии и мнения предоставят предимство на едната или другата марка, което засяга конкурента. Самите производители също правят сравнения, но тъй като принадлежат към едно и също “семейство“ – MITSUBISHI, те се свеждат до преглед на конкретен модел и съпоставяне на технически данни, без да се правят общи заключения.

Нека се опитаме да бъдем обективни и дадем отговор на често задавания въпрос каква е разликата между “Mitsubishi Heavy Industries и “Mitsubishi Electric”.

 

Исторически поглед

 

Историята на MITSUBISHI започва през далечната 1870 г., когато младият предприемач Ятаро Ивасаки, считан за основател на компанията, основава малка корабна компания, наречена “Tsukumo Shokai”. Не след дълго, той наема държавната корабостроителницата в Нагасаки и през 1884 я преименува на “Nagasaki Shipyard & Machinery Works”, която по-късно се превръща в “Mitsubishi Shipbuilding Co. Ltd.” Впоследствие, през 1934 г. компанията продължава своята дейност като “Mitsubishi Heavy Industries Ltd.”, установявайки позицията си на най-голямата частна компания в Япония в областта на корабостроене, самолетостроене, тежко машиностроене, железопътен транспорт, развиваща се и в сфери като минни предприятия, банково дело, електрическо оборудване, химическа индустрия  и редица други.

Растежът на MITSUBISHI в зората на 20 век бележи все по-голям разцвет, докато не настъпва периода след Втората световна война, когато влиза в сила закон, целящ разпускането на „Зайбатсу“ (zaibatsu) – финансови и бизнес конгломерати с голямо икономическо влияние.  Тогава, под натиска на съюзниците, от една компания-майка се раждат много на брой нови и по-малки независими предприятия. Въпреки разделението и различните сфери на дейност, повечето от тях продължават да носят MITSUBISHI в името си. Например, такива са “Mitsubishi Motors”, “Mitsubishi Chemical”, “Mitsubishi Corporation”, “Bank of Tokyo Mitsubishi“. Разбира се, други предпочитат да приемат изцяло нов облик и се налагат на пазара под нови брандове – такива са Nikon, Asahi Glass, Verbatim и други.

Въпреки многото дружества, съдържащи MITSUBISHI в името си, те осъществяват стопанската си дейност самостоятелно и дори се конкурират помежду си в някои области. Но тъй като споделят една и съща философия на управлението, те си сътрудничат в области от общ интерес, като спортни, културни събития и дейности от обществен интерес.

Днес групата MITSUBISHI, наричана още Mitsubishi “Kейретсу” (keiretsu), наброява над 40 независими компании, като главни четири от тях са “The Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ” (най-голямата банка в Япония), „Mitsubishi Corporation“ (най-голямото търговско дружество в Япония), “Mitsubishi Heavy Industries” и „Mitsubishi Electric” (и двете, произвеждащи широка гама продукти).

Три от тях, по-известни като „Трите Големи Къщи“ (go-san-ke), имат ключово значение и се явяват гръбнака на групата. Това са: “The Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ”, “Mitsubishi Corporation” и “Mitsubishi Heavy Industries”. Годишният оборот на всички компании от групата MITSUBISHI съставлява приблизително 10% от БВП на Япония.

Научете повече за историята на Mitsubishi Heavy Industries и развитието на компанията през годините тук.

 

Какво събира и разделя Mitsubishi Heavy Industries и Mitsubishi Electric?

 

mitsubishi keavy Industries-itsubishi Electric-climaseverozapad.bg

                                                     Отделяне на ME от MHI

Въпреки че някога двете компании са били част от едно цяло, днес пътищата им са разделени. Tова се случва след отделянето на “Mitsubishi Electric” през 1921 г. и на практика в наши дни между двете компании няма нищо общо, с изключение на името и присъствието на трите диаманта в логата им.

Съществената разлика обаче е в сферите на дейност на двете фирми. „Mitsubishi Heavy Industries“, както подсказва и името, е насочена към тежкото машиностроене и е водещ световен производител в различни области. Някои от тях са самолетостроене, космически технологии, военна промишленост, корабостроене, енергетика, транспортни системи, хладилна и климатична техника. Компанията произвежда над 700 различни продукта, които да създадат по-добри условия за живот и труд в различни производствени и обществени сектори не само в страната на изгряващото слънце, но и в цял свят. От своя страна, „Mitsubishi Electric“ произвежда системи за автоматизация на инженерните процеси, асансьорно оборудване, визуални информационни системи, полупроводници и устройства, климатична и вентилационна техника и др.

Всъщност, обединени от обща история и име, двата японски производителя са преки конкуренти в сферата на климатичната, отоплителната и вентилационната техника.

Важно е да се знае, че корпоративните стандарти на групата MITSUBISHI не позволяват на пазара да се доставят продукти под определено високо ниво на качество и всъщност взаимната конкуренция само помага това качество да е на все по-високо ниво. През годините, технологиите на MITSUBISHI в областта на климатичната техника са служили като образец за ефективност, икономичност и екологичност. Понастоящем логото на  MITSUBISHI е гаранция за качество и надеждност. Силната конкуренция между двата лидера в производството на климатична техника „Mitsubishi Heavy Industries“ и „Mitsubishi Electric“ е залог за непрекъснато усъвършенстване на продуктите на двете компании.

Във всеки случай, изборът е на купувача, т.е. Ваш.

 

Mitsubishi Heavy Industries в сферата на климатизацията

 

MHI е една от водещите световни компании, които проектират и произвеждат висококачествени и надеждни климатични системи за бита и за централна климатизация на офис сгради, жилищни и  търговски комплекси, както и хладилни агрегати за товарни хладилни камиони и за контейнери за морски превоз на замразени храни; климатици за автомобилната индустрия. Климатичните и хладилни системи „Mitsubishi Heavy Industries” намират широко приложение в държави от цял свят.

mitsubishi keavy Industries-itsubishi Electric-climaseverozapad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *