mitsubishi heavy industries

Най-добрият японски самолет Leave a comment

Той е по-известен като „Zero“ – символът на японската авиация по време на Втората световна война. Вероятно мнозина от вас са го виждали в редица филмови екранизации, като например „Пърл Харбър“, „Империя на слънцето“ и др., но малцина са запознати с пълното наименование на въздушния боец – Mitsubishi A6M Zero.

Както, може би, вече се досещате, производител е Mitsubishi Heavy Industries, а историята започва далеч назад, през пролетта на 1937. Тогава японският император Хирохито приема изменения в техническите изисквания за новите изтребители в японския кралски флот, за да бъде бойната авиация на страната сред лидерите във въздушното пространство. Държавното командване обаче има редица изисквания за бъдещата летателна машина: да бъде оборудвана с тежко въоръжение, да притежава изключителна маневреност, да е бърза като достига височина от 3,000 метра за по-малко от 3 минути и 50 секунди, същевременно с това размахът на крилете й да бъде до 12 метра, и др. Разработката на боен самолет от подобен ранг е изключително трудно за времето си достижение и едва две компании откликват на заданието – Mitsubishi Heavy Industries и Nakajima. Бързо след като получават правото да построят този самолет, конструкторите на Nakajima осънават, че поръчката е практически неизпълнима. Така Mitsubishi Heavy Industries остава единствената компания, на която е възложена задачата да разработи и построи изтребителя, с който по-късно Япония дълго ще се гордее.

Нужна е около година, докато самолетът влезе в серийно производство, но през зимата на 1939 година това вече е факт. Mitsubishi Heavy Industries успява не просто да изпълни всички зададени характеристики, а дори надминава многократно очакванията. Изтребителят успява да развие скорост до 525 km/h и да прелети над 3000 km. Освен това, новото бижу на японската авиация впечатлява със своята маневреност и лекота, а оръжията по него го правят най-тежко въоръженото летателно средство за времето си.

Абревиатурата в името A6M не е случайна – „А“ идва от обозначението за „палубен изтребител“, „6“ символизира факта, че това е шестият модел от този клас, разработен за японския императорски флот, а „М“ е в чест на производителя – Mitsubishi Heavy Industries. В съзнанието на японците обаче, изтребителят остава по-известен като „Рей сан“. Съюзниците пък го наричат с кодово име „Зик“, тъй като до този момент всеки японски боен изтребител бива наричан с мъжко име, а всеки бомбардировач – с женско. Въпреки всички наименования, той остава в историята като A6M Zero.

Първият официален боен полет е направен по време на Китайско-японската война през септември 1940 година. Тогава 13 изтребителя A6M съпровождат група бомбардировачи, които влизат в бой с китайския летателен флот. Едва 30 минути по-късно, въздушното сражение води до 27 свалени китайски машини срещу нито една от страна на японците. До края на тази война A6M успяват да свалят цели 103 противникови самолета, срещу едва 3 загубени. Това, с което самолетите A6M Zero завинаги ще останат в историята обаче е нападението над Пърл Харбър. На 7 декември 1941 година японският флот под командването на вицеадмирал Чуичи Нагумо нанася жестоки удари над американската база. Най-добрите японски изтребители успяват да свалят почти 190 вражески самолета и да повредят тежко още 159. Губят едва 29 свои. Американската армия е в шок, не само защото флотът в най-модерната им база е почти напълно унищожен, а и защото за пръв път от 100 години някой се осмелява да ги нападне пръв. Това нападение се счита и за начало на Втората световна война в западното полукълбо. До края на войната Mitsubishi A6M Zero участва във всички сражения на японския флот, включително битката при Сингапур, Коралово море, Маршаловите острови, Филипините, Мидуей и др.

Дори и с няколко свои слаби страни, Mitsubishi A6M Zero несъмнено е символ на японската бойна авиация. И докато за едни той е бил истински кошмар в небето, то за други винаги ще остане символ на технологичния напредък и една от най-ярките емблеми във въздуха по време на Втората световна война.

След войната започва нова ера за Mitsubishi Heavy Industries. Компанията се развива в редица сфери – космически технологии, гражданска авиация, корабостроене, автомобилостроене, компютри, климатизация, комуникации, тежка промишленост и др. За да се осигурят най-добрите продукти, Mitsubishi Heavy Industries ежегодно разработва и внедрява най-новите технологии в производството на своите продукти. Днес компанията е символ на японското качество и прецизност, и е световен лидер в редица индустрии, осигуряващи по-добър живот на съвременната цивилизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *