Как да се справим с алергите? Leave a comment

За едно денонощие през белите дробове на човек минават повече от 10 000 литра въздух. Глобално замърсеният въздух е водеща причина за преждевременна смъртност от белодробни и сърдечносъдови заболявания. Поради отлагане на ефектите във времето и натрупващият се характер на пораженията е трудно да се направи директна асоциация.  Изненадата тук обаче е тази, че въздухът, който дишаме у дома е до 8 пъти по-замърсен, от този навън. Това невидимо химическо замърсяване е от разнообразен произход и е отговорно за голяма част от увеличаващата се заболеваемост от алергии, астма, сърдечносъдови заболявания и дори рак.

 

„Въздухът, който дишаме днес, е много по-чист то този през изминалите десетилетия. Но замърсяването му продължава да бъде „невидим убиец“, който не позволява на много хора да водят напълно активен живот“, така смята комисарят по околната среда, Янез Поточник.

Когато става въпрос за чист въздух у дома най-доброто решение, което може да вземем е да се доверим на въздухопочистваща система. Но защо да купуваме такава отделно, когато днес технологиите са толкова напреднали, че може да открием климатик и уред за пречистване на въздуха в едно? Много хора смятат климатиците за причинители на белодробни заболявания, но истината е точно обратната. Единствената причина за масовото мнение за това е, че хората нямат култура за грижа към филтъра на климатика. Колко от вас го почистват всеки месец? Процентът е много нисък. Ако се грижим правилно за климатика у дома неговата роля за пречистване на въздуха е точно такава – да Ви осигури кристално чист въздух, без вируси, алергии и микроби.

 

Ето нашите предложения за едни от най-добрите климатици на пазара за пречистване на въздуха:

 

 

Хиперинверторен климатик Daikin FTXZ35N/RXZ35N URURU SARARA, 12000 BTU, Клас A+++

  • Един от най-добрите модели на пазара, когато става въпрос за чист въздух. Ururu Sarara притежава напълно уникалната система за вкарване на свеж въздух в стаята, чрез уникалния си вграден елемент за овлажняване вграден във външното тяло абсорбира влагата от въздуха и го насочва навътре. Това помага за овлажняване на въздуха дори и през зимата. Идеално решение ако страдате от алергии и синузит. Въздухът се пречиства чрез преминаване в системата Daikin Flash Streamer. Чрез автоматичното почистване на филтъра няма нужда да го правите ръчно, защото прахът се събира в контейнер. Това не само помага за качеството на въздуха, но и за намаляването на консумацията на енергия с около 25%, защото по този начин се пази стабилна скоростта на въздушния поток. Произведен в Япония.

 

Хиперинверторен климатик Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-E, DAISEIKAI 8, 13000 BTU, Клас A+++

  • DAISEIKAI 8 разполага с плазма филтър, както и със супер йонизатор. Чрез двойно роторния си компресор климатикът работи по-ефективно, тихо и пести енергия. Едва 21 dB. Има фикция за намаляване на влагата във вътрешното тяло, като по този начин спира разпространението на плесен и мухъл.

 

Инверторен климатик Panasonic CS-Z09SKEM/CU-Z09SKE ETHEREA, 9000 BTU, Клас A+++

  • Чрез новата система на Panasonic за пречистване на въздуха Nanoе се осигурява по-дълъг живот на отрицателно заредените йони, като в тях се задържа до 1000 пъти повече влага. Това позволява разпространението им на по-големи разстояния като проникват в мебелите и ги ароматизират. Моделът ETHEREA е много тих, само 19 dB. Икономичен благодарение на двойно-роторния компресор, подходящ за монтиране с по-дълъг тръбен път. Работи с R32.

 

Инверторен климатик Mitsubishi Heavy SRK35ZS-S/SRC35ZS-S PREMIUM, 12000 BTU, Клас A++

  • PREMIUM серията на Mitsubishi Heavy има алерген-деактивираща система, която потиска влиянието на алергените, които са уловени от филтъра, чрез контролиране на температурата и влагата. Има и фотокаталитичен филтър, който може да се използва многократно. Той премахва неприятните миризми и освежава въздуха. Чрез самопочистващата функция климатикът изсушава вътрешното тяло, така се предотвратява появата на мухъл и плесен. Има 3D въздушен полъх, които предотвратява преохлаждането и разпределя въздуха равномерно в стаята и безшумно тяло с по-ниско ниво до 3 dB.

 

 

Инверторен климатик Hitachi RAK35RXB/RAC35WXB AKEBONO, 12000 BTU, Клас A+++

  • AKEBONO има Nano Titanium филтър, който обезврежда бактериите, благодарение на комбинацията му с почистващия ефект на Уасаби, което е много лют японски хрян има антибактериално действие, това осигурява по-добър пречистващ ефект. За 24 часа се наблюдава 99,99% по-малко бактерии, като неутрализира неприятните миризми само за 1 час с 82%. Благодарение на това, че вътрешността на климатика е покрита с неръждаема стомана се предотвратява натрупване на мухъл и плесен във вътрешността му. Много икономичен и тих.

 

Хиперинверторен климатик Mitsubishi Electric MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE, 9000 BTU, Клас A+++

  • С Plasma Quad филтъра Mitsubishi Electric неутрализира до 99% от съдържанието на бактерии, вируси, алергени, прах и мухъл. Той е тестван с жив вирус на инфлуенца в японския изследователски център Китасато. Plasma Quad филтъра нарушава клетъчната структура на вирусите и бактериите, след което те стават безвредни за хората. Енергиен клас А+++ в режим на отопление и охлаждане, което го прави идеален вариант за всеки дом. С функцията естествен полъх чистият въздух достига до всяка част на стаята.

 

 

Какво представлява Плазма филтърът?

  • За момента плазменият филтър си остава най-добрият начин за филтриране на въздуха. Той е специално разработен за болници и помещения, които се нуждаят от много чист въздух без риск от алергии и вируси. Плазменият филтър пречиства въздуха по 2 начина.
  1. Чрез много фин филтър
  2. И чрез възможността да засилва въздуха с много голяма скорост

 

 

  • За разлика от другите филтри, плазменият не изисква подменяне по време на целия живот на климатика. Той се намира във вътрешното му тяло.

Приложението на плазмения филтър в климатика у дома е да осигури чист въздух. Неплазмените филтри обикновено са неефективни, когато става въпрос за унищожаване на бактерии и вируси. Плазменият филтър задържа причинителите на болести, като периодично през него преминава електричество, което ги убива.

Плазменият филтър е електрическа система, която унищожава всичко попаднало в нея, той е силно, отрицателно зареден йонизиращ филтър, който променя заряда на кислорода във въздуха, като го превръща в озон и в положително зареден филтър. Тази комбинация поляризира замърсителите и ги неутрализира. Ако нещо е останало след плазмата, то се те не преминават през електростатичния филтър. Този филтър е подходящ и при по-едри замърсители като прах, животински косми, защото ги наелектризира и те залепват по филтъра без да се връщат в стаята.

Освен това той е лесно се справя със стандартните проблеми като неприятни миризми, дим, цигарен дим, прах.

Най-голямото преимущество на плазмения филтър е това, че не само действа много по-ефективно срещу вирусите, бактериите и алергените, но няма нужда от почистване и подмяна.

 

 

Какво представлява йонизаторът за въздух?

Йонизаторът е устройство, което отделя отрицателно заредени йони. Благодарение на силното електрическо поле, йонизаторът разкъсва молекулата на кислорода като в резултат на това се получава положителни и отрицателни йони. Отрицателните йони се привличат от праховите частици във въздуха, наелектризират се с отрицателен заряд, след което се привличат от филтъра на климатика. Така йонизиращият ефект на климатиците спомага за пречистването на въздуха. Освен за пречистване на въздуха се смята, че отрицателните йони имат оздравяващо действие за човешкия организъм, като му помага да се чувства по-бодър, като помага за по-бързото усвояване на кислорода в кръвта. Препоръчва се при хрема, синузит, бронхит, алергии, астма, както и при вирусни епидемии.

В природата йоните се произвеждат всеки път, когато се пренася енергия. Например при светкавици, от триенето, което се получава при силен вятър, от разбиването на водните капчици при някой голям водопад или пък при разбиването на вълните и превръщането им в морска пяна, от естествената радиация на скалите и почвата. Забелязано е че при тези случаи човек се чувства по-добре покрай подобни обекти. В ежедневния живот обаче се случва така, че създадените от нас условия за живот напълно елиминират тези отрицателни йони и техните естествени източници Обратният вариант  е покрай много техника, като офиси. Там липсата на отрицателно заредени йони води до бърза умора, главоболие, раздразнителност и лошо настроение. Средностатистически модерен офис – само 50 йона на куб.см.

 

 

Какво представлява масово използвания електростатичен филтър?

Във всеки климатик има филтър, който по някакъв начин филтрира въздуха. Той действа електростатично и задържа по-едрите прахови частици, изисква редовно почистване и има срок на годност. Повечето такива филтри са обработени допълнително, като например при определени модели на Panasonic, Samsung и Daikin се използва катехин, това е силен природен антисептик, който се съдържащ в чая. При Fujitsu и Toshiba се използва уасаби, което е съдържа специален антисептик извличан от японския хрян и последният най-разпространен вид е ябълков, който използва ябълков ензим, с антисептични качества.  Недостатъка на тези филтри е ограниченият срок на действие. От електростатичните филтри по-голямо внимание заслужава фотокаталитичният филтър. Той поглъща миризмите както всички други, но за разлика от тях, се регенерира на 100% при излагане под пряка слънчева светлина за няколко часа.

 

 

Климатиците НЕ са противопоказни при алергии или ако имате малко бебе. Дори напротив. Важното обаче е да направите правилен и информиран избор, кое е най-доброто за вас и вашето семейство. Ако искате чист въздух трябва да изберете климатик с наистина добра филтрираща система и НАЙ-ВАЖНОТО е редовно да почиствате климатика си, да го държите на правилните настройки –> вижте повече тук. И да правите профилактика 2 пъти в годината.

 

Още климатици на отлични цени може на намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *