climaseverozapad-любопитно,знаете ли че

Любопитни факти за климатиците Leave a comment

До 20 век, хората трудно се справяли с горещините. Благодарение на няколко иновации, които довели до изобретяването на днешния модерен климатик, сега можем да се охлаждаме с натискането на копче.

Тук сме обобщили няколко интересни факти за климатиците, включително кратка история за тях, как работят, съвети за поддръжка, типични проблеми и някои забавни факти.

 

 

​1. История на климатиците

 

Системи за охлаждане съществуват от хиляди години. В древен Рим богатите граждани се възползвали от акведуктни системи, по които циркулирала хладна вода през стените на техните домове. Но в ранните 1900, с въвеждането на електричеството, нещата започнали да се променят. През 1902 Уилис Кериер изобретил първата модерна климатична система за неговoто издателство, за да запази температурата и влажността ниски, така че хартията да не се разширява и свива. Кариер не е целял изобретението му да служи единствено за комфорт.

 

 

2. Как работи климатика

 

Основният принцип е, че химикал, наречен фреон се придвижва отвътре навън в климатика, като абсорбира и отделя топлина в процеса. Фреонът охлажда и после въвежда охладения въздух в дома, като започва нов цикъл.

 

3. Части на климатика

 

Основните части на климатика са четири: кондензаторът, който подпомага трансфера на топлина, изпарителят, който получава течен фреон, разширителния клапан, който регулира потока на фреона в изпарителя и компресора, който е помпа, която натиска фреона. Други компоненти включват перките, които духат въздух през охладените бобини в стаята, два комплекта намотки, мотор, въздушни филтри, които събират мърсотия и термостата, който измерва и регулира температурата на въздуха.

 

4.    Как да удължим живота на вашия климатик

 

Редовната поддръжка е ключа към поддържането на вашия климатик. Препоръчваме да го почиствате и/или да сменяте филтрите веднъж на месец през студения сезон. Като пропускате да сменяте филтрите, въздушният поток ще намалее и системата няма да работи оптималнo. Веднъж в година е добре специализиран техник на прави проверка и поддръжка на климатика. Може да разчитате на техниците на MMC, официален представител на марката Дайкин за сервиз и поддръжка на климатици, закупени от MMC. Най-доброто време за профилактика е преди охладителния сезон, за да разберете и отстраните всякакви проблеми.

5.    Типични проблеми при климатиците и причини

 

  • Ако климатикът ви не работи, това най-вероятно се дължи на изгорял предпазител или прекъсвач. В противен случай най-вероятно вашият термостат е настроен неправилно.
  • Ако вашето тяло не осигурява адекватно охлаждане, то изпарителят най-вероятно е мръсен.
  • Ако вашето тяло продължава да се включва и изключва, или имате мръсен или блокиран кондензатор, или мръсен изпарител.
  • Ако вашето тяло не охлажда равномерно, то най-вероятнo вентилационните отвори са блокирани или имате протекли канали или недостатъчна изолация.
  • Ако вашето тяло работи, но не охлажда, кондензаторът или е запушен, или мръсен или имате неадекватни нива на фреона или повреден компресор.
  • Ако от климатичното тяло тече вода, най-вероятно има блокиран поток вида или счупена кондензатна помпа.
  • Ако вашето тяло издава странни шумове, то тогава или колана е износен, или не е поставен правилно.

6.    Предимства на климатика

 

Климатиците са позволили голям напредък в медицината и са увеличили средната продължителност на живота. Например, климатизираните болници са помогнали в борбата с маларията, намалели са детската смъртност, разпространението на бактерии и напредъка в операциите.

 

 

7.    Климатиците са причината за успеха на летните хитови филми

Кино салоните са сред първите места, където хората имали възможност да поседят в климатизирано помещение, киносалоните често били най-хладните места в града. Когато времето ставало задушно, хората ходели на кино, за да гледат филми. Очаквайки големи тълпи, студията започнали да пускат най-добрите си продукции през лятото.

 

9.    Климатиците не оказали влияние на образованието

 

Летните ваканции били въведени, защото било непоносимо горещо в училищата. Въпреки това, графика на училищата не бил променен след въвеждането на климатика.

 

10.    Смятате, че климатикът не е нищо особенно?

 

Изобретяването на климатика се счита за едно от най-значителните открития на 20 век, като е оказал влияние на икономиката и на света по много начини.

 

Искате прохладно лято и топла зима – изберете климатици от клима северозапад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *